heidis

Hönafes -

Publicerad 2009-04-19 19:43:06 i Allmänt,

En Härjedalsk snabbkaka har jag blivit bjuden på idag. Den består av kvarbliven grädde - gärna sur, vetemjöl, bakpulver och smakämnen s.s. t.ex. vanilj socker. Vispas ihop och klickas på plåt små kluttar. Detta gräddas i ugn. Äts varm till kaffet. Tidsåtgång totalt max 10 min. Pröva själv och håll liv i en gammal beprövad nödhjälp vid överraskningsfrämmande.

Lust till livet

Publicerad 2009-04-17 11:34:03 i Allmänt,

Jag kommer ofta i samtal med människor ute på hundpromenad eller tex på en parkbänk, en väntsal av något slag eller en buss.
Idag upptäckte jag att många människor har tappat lusten till livet. Hon, en av flera jag stött på på sistone berättade samma sak; om avsaknaden av glädje i livet, avsaknaden av lusten till livet. Så fin stod hon där med sitt ljusa svallande hår och blåa ögon.  Glad till det yttre som oftast, berättade hon nu för mig om hur en liten stund här ute med hunden borde kunna ge henne lite andrum, för hon behövde denna stund så väl. Arbetade ständigt i ett hektiskt tempo. Ideligen ringde telefonen. Också nu under hundpromenaden ringde mobilen igen. Väl hemma skulle hon skynda vidare med bilen, firman krävde allt. Hon hade tappat kontrollen. Hon jäktade och slet tills hon bara sjönk ner i en fåtölj och blev kvar där i några dagar, helt slut. All glädje var borta. Hon mindes inte när hon senast kunnat känna glädje. Fasaden uppehölls att skratta och låta glad men det var inte vad hon kände.
Så gick hon snart vidare denna driftiga affärskvinna. Vi kommer ju att ses igen men det här kändes inte så upplyftande för mig heller att få ta del av. Det är inte lätt att vara människa, för någon.
En person till har jag träffat på nyligen som tappat glädjen och nyfikenheten till livet. Låtit människors öden och sorger till den grad suga ut livsströmmen ur märgen så ett grått skal enbart tycktes hålla in det som är en människa. Kanske är jag orättvis. Kanske finns där en massa livskraft som bara söker en kanal. Det vill jag tro. Vi måste bejaka livet och tro på det och om vi har svårt måste vi bara! - söka proffessionell hjälp.
 
Det finns en sång om lusten till livet, som jag inte kommer på just nu. Tala gärna om den för mig.

Vildsvin

Publicerad 2009-04-15 12:18:43 i Allmänt,

Nästan smygande tysta steg genom skogen. Så tog vi oss fram Kamé och jag, bara ett litet taktfast rassel hördes från käppen jag går med. Små fåglar fladdrade hit och dit, allt iakttogs av oss noggrant. Fåglarna hade det livat och de sjöng. Morgonpromenaden kämpades igenom igen samtidigt som det ju är så skönt beta av det där viktiga för dagen och för framtidens ork.
Mitt framför oss rusade en skugga iväg mellan det låga grenverket, en siluett liknande en bullterrier men större och svart. Så tyst den plöjde sig fram den ensamma grisen. Marktäcket var ju uppbökat redan förut det hade jag ju sett, nu än mera! Men bara en ensam gris? Konstigt - var det en ensam galt tro? Ja visst var den stor. Jag har sett vildsvin förut.
En gång då jag bodde på landet gick jag en promenad med sex taxar i koppel. Stigen vi gick på i skogen var knappt synlig för mossan som frodades. Våra steg var ljudlösa (jag älskar att röra mig ljudlöst i skogen för det öppnar möjligheten till upplevelser). Rätt vad det var började marken leva strax framför oss. En hel flock vildsvin hade legat i godan ro under en ek, upptäckte oss alltför sent för att kunna fly i tid. Nu exploderade de i en dundrande flykt. Mina hundar exploderade också i ett våldsamt skräckblandat ursinne. Hur jag klarade av att hålla alla dessa sex i denna eruption vet jag inte men det gick- och vildsvinen var strax borta som om detta aldrig hänt. Händelsen har etsat sig fast.
Idag fick jag då träffa på ett vildsvin igen helt kort. Som tur är för min lilla hund var detta en ensam gris och inte en sugga med en massa kultingar och inte kom vi emellan mor och barn heller. Det var ingen fara men en av mina hundar, bosatt hos en jägare blev faktiskt tagen av vildsvin för flera år sedan. De skulle lägga ut åtel då husse hörde gruff och skrik. Den duktiga jakthunden hade blivit för självsäker. Husse hittade en halv hund strax efter tack vare pejlhalsbandet och att han hörde vad som hände. Döden var ögonblicklig.
 
Iskas Musketör var en helt underbar och minnesvärd långhårig taxhane, vacker, älsklig därtill som fick syssla med det han helst av allt ville, jaga. Ett bättre liv än så kan ingen jakthund önska sig. Lite längre kunde det ju ha blivit. Han blev sju år om jag minns rätt.

Långfredag.

Publicerad 2009-04-11 16:45:27 i Allmänt,

Som barn minns jag en oändligt lång och sorgligt mödosam sång som sjöngs av min mormor och hennes syster, om och om igen ( kändes som att den sjöngs precis hela dagen). Båda dessa traditionsbärare bodde hos oss. Massor av verser som beskrev Golgatavandringen och lidandet på korset in till varje spik slag. Denna sång måste ha haft anor från hur långt bort i tiden som helst. Aldrig har jag efter den tiden hört något liknande varken i radio, TV eller mera privat. Antagligen är traditionen död här i det Lutherska norden liksom den enformiga sorgsna tonen. Den intensivt målande berättelsen har fallit i glömska presenterad på detta sätt. En del av verserna minns jag ibland fortfarande. Långfredagarna var känslosamma och varma om än oändligt långa och sorgsna. Som barn fick jag inte den dagen ens ta i en sax eller något annat verktyg, inte sy, inte glamma. Denna dag var för många barn verkligen en lång dag och namnet helt rätt, Långfredag. Idag upplevde jag något av detta igen. Jag gick ner till vår lilla kyrka för att närvara vid långfredagens gudstjänst. Inte var vi många men gudstjänsten var nära och privat, allvarsam. En Assyrisk flickkör bl.a. sjöng deras traditionella påsksånger. De är ju kristna som vi och tonspråket idag var samma enformiga upprepande sorgsna kväden, något jag kände igen trots att jag aldrig hört dessa sånger förut. Jag kände igen min mormors allvar och långfredagen öppnades för mig så som den var då jag var barn. Evangeliet lästes upp på svenska och sedan läste en man alltsammans på nytt på arabiska. Allt kom nära och kändes helt rätt. Flickorna som sjöng blev "Jerusalems döttrar" som grät över Jesu utsatthet och elände. Härligt se så pass många ungdomar i kyrkan.

April = Vår

Publicerad 2009-04-05 18:32:02 i Allmänt,

April = Vår,  men kyligt ena dagen, hoppfullt soligt och nästan varmt den andra.
I den lilla backen upp till huset står resterna av en snödriva och tömmer sig. Backen är blöt men också den snart torr om det fortsätter så här. 
Blåsippor på två håll ganska nära och så snödroppar som bryter fram mellan riset här intill. Dessa snödroppar är bortglömda av vårdande händer där de står men gläder oss förbipasserande.
 I morse kände jag att den sedvanliga morgonpromenaden med hunden måste  få en annan sträckning. Vi gick till busshållplatsen, min lilla Kamé och jag.
 I handen hade jag en påse med lite torrt bröd tänkt åt gräsänderna nere vid Maren, Södertäljes hjärta. Klockan var inte ens åtta denna soliga morgon då vi steg på bussen mot Centrum. Himlen var blå och skön. Nostalgiska känslor tog tag i mig då jag redan på avstånd hörde och sedan såg alla dessa gräsänder. De höll sig allert framme de vackra fåglarna, visade tydligt upp sin virilitet för varandra.
 Parbildningen var i full gång.  Kvackandet och synen av dem gjorde mitt "hjärta" mjukt och varmt. Mindes alla tamankor jag drivit fram och tagit hand om under år som gått, c. 60 ällingar varje år under lång tid.
En ensam Sothöna kryssade också bland alla dessa änder och så fiskmåsarna förståss. Sothönor är så speciella. Också fiskmåsarnas skrän är jag förtrogen med sedan tidig barndom. De talar  tydligt om att nu är det vår, den vår också vi får glädja oss åt. Tänk, jag har ännu inte åkt museiångbåten Ejdern och har bott här i staden över 10år nu Tittade på den och tänkte att nu i sommar ska det bli av.   Sedan promenerade jag gm Stadsparken. I ett snår gick det livat till; ett Ringduvepar hade fått ihop det, parade sig. Tänk att Ringduvan blivit stadsfågel!   Så gick den viktigaste delen av den dagen. Vi var hemma igen 9.45.   ......................................................................................................................................................  
Heidi hälsar och Kamé som stuckit fram sin nos från den filt hon bäddat in sig i blinkar samtyckande - hon också hälsar.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela