heidis

Ett vänligt mörker.

Publicerad 2009-10-24 21:35:50 i Tankar,

Vad är det? Funderade på detta då jag tidigt en lördag morgon gick ut med hundarna. Inte en själ syntes någonstans. Det var nästan så jag själv smög mig fram för att inte störa någon som ändå inte fanns där eller kanske för att inte väcka  "trollprassel" till liv bland träden eller bland löven. Tänkte på hur överraskad man skulle bli om en älg helt plötsligt stod där, och älgen sen? Jag sökte mig ner under gatlyktorna. I flerfamiljshusen syntes bara enstaka fönster upplysta. Någon plikttrogen trött varelse gjorde sig kanske i ordning för en arbetsdag. Busschaufförer har tidiga morgnar. Kanske var det en sån. Det var mörkt överallt och ovanligt tyst denna lördagmorgon. Bakgrundsljud gick inte att ana sig till. Gatlyktorna kastade sitt bleka sken över alla gula löv där på asfalten. Glittret och asparnas olika färger i gult och grönt, tystnaden och mörkret runt omkring kändes skönt, vänligt kanske.
Tänker på mörkret ute på landet. En hemtam stig man går, hemtam och inte alls långt att gå men nu är allt höljt i dunkel. Man vet att snart finns det en grop eller svacka i stigen men var är den? Stegen blir trevande, sinnena skärps på en gång i detta mörker och det är kompakt, mörkret. Öronen anstränger sig allt mer att höra varje litet ljud; ett prassel, ett dovt ljud då något djur flyr undan kanske, en kvist som bryts. Trots detta mörker är det vilsamt att ta sig den hemtama lilla biten av en stig in till huset. Tystnaden är välgörande och mörkret vänligt. Man tittar upp spanande efter molnbankar. Kanske finns där en blek måne som kunde ge lite ledsyn förbi den där gropen tänker man men är ändå nöjd med detta sakernas tillstånd. Mörkret är en fluffig vän som finns där men kan vara lite knepig att hantera ibland. Så känns den i denna situation.

En besvikelse

Publicerad 2009-10-11 17:39:54 i Finland,

Finlandssvenskarnas kyrkhelg i Finska kyrkan i Sthlm 11/10.
Det här såg jag framemot, att ta mig till Sthlm och Finska kyrkan just denna dag. Att en gång igen få känna mig som den finlandssvensk jag är bland alla dessa med östsvenska tungomål, vila i detta och bara njuta av sång och predikan och alla seremonier! Få hjälp att närma mig min Gud. Jag såg fram emot detta, satt där i bänken långt innan utsatt tid.
Det började bra men sen kändes allting plötsligt helt fel. Trots Prästens i övrigt bra predikan tog hon ner mig på jorden så det knöt sig i halsen på mig. Hon behandlade församlingen enbart som finnar som talade bra svenska! - inte alls som de finlandssvenskar vi är. Varför måste hon undergräva min identitet, putta in hela samlingen av människor i detta hennes fack. Staten behandlar oss inte som en minoritet och kyrkan förstår inte heller. Vi hade ju kämpat för vår identitet hela vår uppväxt intill denna dag. Varför kunde prästen inte förstå att hennes predikan kom att få motsatt verkan än hon tänkt, nådde aldrig våra innersta känslor. Vi blev istället sårade och en del resignerade det vet jag.
Vad var det då hon sa som kunde göra så ont?
Jo hon började lägga ut texten om Jumala, det finska ordet för Gud - som om vi hade någon relation till det ordet! Det berörde oss ju inte ett dugg, ordet Jumala, varför ta upp det?. Vi har ju vuxit upp med ordet Gud. Det kunde beröra oss men inte detta finska ord! Är jag otydlig? Går det inte att förstå? Varför lade hon då inte ut texten om det franska ordet för Gud eller kanske Allah? Vi har ju ingen relation till Jumala så hon kunde ju ha talat om något annat språks ord för Gud istället. På det här viset blev det bara en påminnelse om alla de fruktlösa år vi kämpat för vår egen identitet i Finland men också här i landet. Måste hon putta in oss i detta fack vi kämpat mot att hamna i så länge. Jag kände mig överkörd, ledsen, nästan bitter. Att gå fram för att delta i den heliga måltiden blev en kamp med mig själv. Det förlåtande sinnelaget ville inte infinna sig.
Säg mig, varför är det så svårt erkänna finlanssvenskarnas existens och berättigande, på djupet försöka förstå och handla därefter? Varför? Varför såra våra känslor just en sådan helg - de finlandssvenskas kyrkhelg? Varför måste vi kämpa intill döddagar för vårt berättigande, i Sverige, landet vår särart sprungit fram ur?

Funderingar runt att.....

Publicerad 2009-10-01 07:33:35 i Iskas Kennel,

Bellis äter gräs regelmässigt, bajs då och då och kissar nästan inte på morgonen.Svårt få henne att äta sitt högklassiga foder också.
Det där med att äta gräs har jag alltid kopplat till antingen ont i halsen eller magen. Veterinären tittade ju henne i halsen sist jag var där och räknade antagligen mig som fjompig då jag klagade över att hon inte åt. Han bara sa att hon är ju inte mager så hon får säkert i sig vad hon ska, kisseriet (att ha svårt att kissa på morgonen)tog jag inte upp då och bajs äter ju unga hundar då och då så det får ju bli en smaskig parentes bara hoppas jag, som går över.
Bellis äter sådär hälften av det som är tänkt som hennes morgonmål, hälften(½dl) av hälften (alltså 1/4 dl!) och det äter hon oftast på eftermiddagen eller kvällen. Jag har aldrig framme mat för då skulle Kamé gladeligen sluka den. Ibland har jag stängt in henne med maten antingen i en bur eller på toaletten men se det hjälper heller inte. Uppfödaren säger att hon har en tik hemma som ofta äter bara varannan dag men det är ju onaturligt, eller hur?- att regelmässigt äta bara varannan dag. De är väl inga vargar heller som av tvång måste svälta allt som oftast.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela