heidis

Valborgsmässoaftons morgon.

Publicerad 2012-04-30 12:26:49 i Tankar,

Nyss ute med Kamé. Träffade på vår vicevärd med halvfylld plastkasse och plockningstång i handen. Han plockar varje morgon det skräp “folk” slänger omkring sig här i vårt område. Vi stod där i det kalla vårvädret och tittade med förtjusning på några styvmorsvioler. De hade hittat en solig, mager och varm plats att klänga sig fast vid, en kant av en berghäll. Där har det inte funnits styrmorsvioler förut. Vi samtalade en stund. Jag berättade för honom om den maffiga kråka vi har i området, en särskilt stor och pampig herre. Han går extra styltaktigt med raka ben, nackfjädrarna stående rakt ut och med krum nacke, ja som han ägde hela bygden. Han jagar enkelt och helt ensam iväg både skator och kaniner. Smartare än de flesta.
Så samtalade vi en stund. Vicevärden hade också iakttagit den där stora kråkan. Vi älskar båda naturen och gladde oss tillsammans åt det späda gräset, den skira grönskan, blommorna och vårens alla under. Tänk så kallt trots grönskan sa han, det hade visst varit nollgradigt under natten. Så gick vi igen vidare åt var sitt håll. Strax innan Kamé och jag kom fram till hemporten upplevde vi också två sädesärlor. De vippar alltid så lustigt med stjärten då de går. Hjärtligt välkomna mina små vänner tänkte jag, nästan högt. Hur långt har väl ni flugit för att komma hit tillbaka, till ljusets land. Önskar er lycka till med häckningen. Göm boet väl så inte kråkan hittar det. Han är riktigt smart. Ja, det finns ju andra också; skator och ekorrar. Hoppas det går bra.

Råg i ryggen

Publicerad 2012-04-11 22:19:45 i Tankar,

Idag har jag varit elak. Jag som under barndomen varit försynt och blyg, rodnat och inte vågat ens senare höja min röst i skarp kritik då det verkligen hade behövts ibland. Hur kommer nu det här sig? Kanske har jag fått råg i ryggen av att nu på senare tid ha tränat på och vågat tala inför upp till ett 40-tal personer på ett berättarkafé? - eller håller jag på att bli gammal? Gamla förändras ju ofta, börjar ta sig ton. Är jag där nu?
Vad hände då? Jo jag var dålig och träffade en läkare på en vårdcentral. Först hade jag åhört ett telefonsamtal mellan mottagningssköterskan och läkaren. Stämningen från läkarens sida var irriterad och på gränsen till hetsig. Han skulle inte ta en pat. till sa han (skulle han på lunch? - vet ej). Sköterskan insisterade, sade att han bör titta på denna kvinna. Till slut gav han efter och beordrade lab.et ta ett blodprov först. Så småningom fick jag komma in men medan jag satt där och väntade var jag småarg över denna läkares attityd. Jag var sjuk och hängig, hade tagit mig dit för egen maskin, jag behövde hjälp. Väl inne blev jag hänvisad en stol och så kom frågorna. Jag svarade men blev hela tiden avbruten. Då reste jag mig och sa: Kan jag få tala till punkt!!Han tystnade. Efter ett tag kom samtalet in på husläkare. Jag sade att jag saknade en långsiktig kontakt som jag hade tidigare. Hon började som AT-läkare just här. Hon var lyhörd och duktig och hon kände mig. Han nästan fnyste till och sa: AT-läkare. Jag har tre specialiteter och undervisar i ett fjärde dessutom. Jag kontrade: Och det ska den här vårdcentralen vara tacksam för!Varifrån denna hätskhet.? Jag är förvånad över mig själv. Vem är jag? Ska jag skämmas eller kanske vara glad över att ÄNTLIGEN vågar jag säga ifrån?
Allt slutade ändå på bästa sätt. Handslaget från bådas håll var varmt, liksom de mötande blickarna. Jag sade då vi skildes åt att alla dagar är inte de bästa dagarna. Han gav mig en lapp vid dörren med en ordination till sköterskan om andningshjälp åt mig. Det här senaste förstår jag ju var en åtgärd från en yrkesutövare men det kändes som om jag fått en extra favör.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela